Advertisement

Pengalaman Menarik Berkunjung ke Chocolate Museum


Pengalaman Menarik Berkunjung ke Chocolate Museum |
Hye semua! Siapa suka coklat? Nak tak shopping coklat international tanpa perlu pergi airport atau Langkawi? Nak tak ketahui info menarik tentang coklat? Semuanya korang boleh rasai pengalaman unik dan menarik dengan berkunjung ke Chocolate Museum. Huda mula kenal Chocolate Museum ketika sertai roadshow " Pusing Selangor Dulu " .


Pengalaman Menarik Berkunjung ke Chocolate Museum

Bila huda sharing di sosial media tentang kunjungan ke Chocolate Museum ( CM ) , ramai tanya berapa harga tiket masuk sini? yer la , nama pun muzium kan, mesti ada fee.
 


Berapa Tiket Masuk Chocolate Museum?

 
CM terbahagi pada Chocolate Museum 1.0 dan Chocolate Museum 2.0. Setiap satunya ada tarikan tersendiri.
Chocolate Museum 1.0


Chocolate Museum pertama di Malaysia ("Chocolate Museum 1.0") mula dibuka pada tahun 2013.
Tiada sebarang bayaran untuk Chocolate Museum 1.0. Yeay, free entry!! So bawa satu kampung pun boleh tau untuk lawat Chocolate Museum 1.0 ni.

Chocolate Museum 2.0

Chocolate Museum 2.0 diwujudkan tarikan yang lebih menarik , karya seni asli dan fakta tentang coklat yang lebih meluas untuk pengalaman unik kepada pengunjung.

Harga masuk Chocolate Museum Kota Damansara 2.0

Types Of Visitor

Normal Price

Fees

( Promotions )

Adult (18 years and above)

 

 

RM10

RM 5

Children of student ( 7 years and above )

With valid identification card or in school uniform

RM 3

Pre School Children and below 6 years old

RM 2

Disable Person or Kids below 3 years old

Free

Free Entry



Apa Beza Chocolate Museum 1.0 dan 2.0 ??

Anak-anak seronpk baca macam-macam fakta menarik tentang coklat. 

Chocolate Museum 1.0 

Konsep CM 1.0 - 3E 
  • Education regarding cocoa and chocolate
    • Pendidikan mengenai pengalaman koko dan coklat 
  • Experience of chocolate-making process
    • Pengalaman dalam proses membuat coklat 
  • Enjoyable shopping 
    • membeli belah coklat yang menyeronokkan .
Seronok dengan demo buat coklat ni. Chef yang buat coklat ni kelakar tau, sambil dia buat demo, bagi ayat pick up line dan jokes. Really enjoyed it! 

Serius rambang mata tengok coklat dengan harga promosi. rasa macam shopping coklat di Langkawi jer. International brand dan finest quality ada kat sana. Serius kalau mengidam coklat  memang huda akan datang sini untuk shopping! 

Chocolate Museum 2.0 

10 Sebab korang perlu lawat Chocolate Museum 2.0 

1) Giant Reading Book 



2) Loacker Town ( Wafer brand Worldwide No 1 )



3)  'Cow Parade' Figurines Collection

Terdapat 100 pieces original - lembu bercorak yang dipamerkan sangat unik dan menarik. 

4) The biggest in-door Gauge 1 model train set in Malaysia
Dengan size 35 kaki panjang set model coklat train , kagum tak??



5) M&M Chocolate Arts pertama di Malaysia.


Gambar Tun Dr Mahathir Muhammad dan Tun Siti Hasmah menggunakan coklat m&m's.
Sebanyak 5359 coklat m&m's digunakan untuk membuat potrait ini. kalau tengok close up memang tak nampak sangat potrait ni, tapi bila jauh baru nampak. hebat kan orang yang buat ni.



7 ) Venetian 3D Interactive Painting



8) Biggest Chocolate KLCC Tower  in the World
-Coklat bentuk Kuala Lumpur City Centre ( KLCC) Towers dibuat dengan 525kg coklat.


9)  Crazy Mirrors Walls

Serius kami penat gelak tengok cermin ni, ada yang jadi pendek sangat lah, ada yang jadi kaki panjang sangat. Enjoy anak-anak kat sini! 


10 ) Historical Scale Ship Model Collection

Chocolate Museum 2.0 juga menjalin kerjasama jenama coklat antarabangsa yang terkenal . Di sini dipamerkan sejarah unik jenama terkenal iaitu Neuhaus ( pencipta coklat praline ), Nestle's Kit Kat, Cadbury, Nutella, Lindt, Hershey' dan banyak lagi.


CHOCOLATIER EXPERIENCE AT CHOCOLATE LAB



Untuk Chocolate Lab ni ada 4 pakej bayaran, RM39, RM50, RM54 dan RM159

1) Junior Chocolatier ( RM 39 per person )

- Pakej ni buat chocolate dipped marshmellows dan chocolate bar
- Sesuai untuk 5 tahun ke atas


2) Advance Chocolatier ( RM 54 per person )


 

- Pakej ni pengunjung dapat membuat coklat dipped marshmallows, chocolate bar, moulded chocolate dan chocolate stencil
- Sesuai 5 tahun ke atas


3) Junior Chocolate House (RM 59 per person)

- 550 gram coklat disediakan untuk seorang individu
- sesuai untuk 7 tahun ke atas

4) Advance Chocolate House

- 1 kilogram chocolate available untuk berkumpulan. Maximum 1 kumpulan 4 orang
- Sesuai untuk 12 tahun ke atas


Kesemua pakej ni korang akan dapat percuma Chocolate Museum Tour dan coklat boleh bawak balik.


CHCOLATE Fidani - Finest , Custom & Personalized Handcrafted Exclusive Chocolate


Huda mula kenal jenama coklat FIDANI ketika event dinner anjuran Tourism Malaysia. Time ni dapat goodies coklat FIDANI, serius sedap sangat, terasa premium kualiti coklat FIDANI. 

Fakta Menarik FIDANI
  • Telah mencipta coklat buatan tangan terbaik untuk peminat coklat di Malaysia dan seluruh dunia sejak 1999.
  •  Menggunakan coklat berkualiti terbaik dan 100% mentega koko,
  •  Terdapat 70 perisa berbeza dan lebih daripada 200 jenis inti untuk dipilih.
  • menyediakan dan membuat custom makes coklat untuk majlis perkahwinan, acara korporat dan apa sahaja majlis. 



FIDANI boleh didapati di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 1 dan 2, Mitsui Premium Outlet, Souq Shoppe @Putra Mosque, Putra Jaya, Genting dan Premium Outlet, Johor Premium Outlet.

Untuk tempahan coklat FIDANI boleh hubungi:


Nor Shila Mohd Nordin
Fidani Chocolatier Sdn Bhd No. 2 Jalan Teknologi 3/5 Kota Damansara
Taman Sains Selangor 1
47810 Petaling Jaya, SELANGOR
TEL1: 03 6140 3232
TEL2: 03 6140 3322
H/P : 019 620 3601
EMEL :norshila@fidani.cc
Website: www.fidani.cc



Jom lah datang sini bawa family, seronok sangat! 

Choclate Museum @ Kota Damansara

No 2 Jalan Teknologi 3/5, Taman Sains Selangor 1,

47810 Kota Damansara Selangor

Waktu operasi : Isnin - Ahad ( 10 pagi hingga 5 petang )


Contact

Chocolate Museum Customer Service/Booking ( 0179104439 )

Chocolate Museum Shop ( 0172084892)

Chocolate MuseumOffice ( 0374904260 )


Untuk lebih lanjut boleh layari

Website: www.chocolatemuseum.my

Facebook : https://www.facebook.com/chocolatemuseumkotadamansara

Instagram : https://www.instagram.com/chocolate_museum_kd/

Titok : https://tiktok.com/@chocolatemuseum

























Post a Comment

1 Comments

  1. Wah macam-macam ada ye, menarik boleh bawa anak-anak ke sini

    ReplyDelete