Pengalaman Vaksin Dose Pertama



Pengalaman Vaksin Dose Pertama | Hari yang di nanti muncul jua akhirnya. 15 Julai 2021 , tarikh Huda terima dos Pertama Vaksin. Rezeki dapat lokasi PPV  sangat dekat dengan rumah. Keluar rumah few minutes sebelum pukul 2, Dan balik rumah pukul 3.  Alhamdulillah, selesai sudah lengkapkan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia dengan menjadikan sebahagian daripada herd immunity community against COVID-19 


Pengalaman Vaksin Dose Pertama 



Sampai jer di pusat vaksin , kena beratur sekejap. Lepas tu scan My sejahtera dan kena isi borang. Best yer kalau tak payah isi borang ni, semua benda boleh buat online dan paperless kan? 

Lepas tu kena jumpa staff yang berkhidmat pada 3 level baru la sampai ke check point permberian vaksin. Lepas vaksin kena jumpa lagi 2 orang staff di 2 kaunter berbeza. Aduhai, banyak betul jumpa orang, macamana lah nak minimize spread of COVID gini. 

I wish, semua PPV buat drive thru jer.. birokrasi yang boleh di simplified kan di zaman teknologi semua di hujung jari . I dont know, rasa macam tak berapa gemar dengan sistem di PPV .  


Assesment di kaunter ke 3, kena remarks , tunggu 30 minit sebab ada alahan pada seafood....




Dapat kad ni, selepas selesai urusan di kaunter ke lima. dan date vaksin pun sudah diberitahu. InshaAllah 5 ogos nanti, akan complete second dose.. 

Sijil vaskin yang huda terima. Details buat di mana dan nombor batch. sekadar rujukan. 



Haish banyak pulak aku komplain pasal proses vaksinasi. Astagfirullah... patut kena bersyukur kan, dapat turn vaksin agak cepat juga lepas buat tips cepatkan dapat tarikh vaksin 

Entah lah, tak puas hati jer, kenapa certain tempat boleh jer buat drive thru... Rasanya patutnya semua tempat buat kaedah macam tu.. lebih selamat betul tak?? 

Owh ya, tips wajib ni jangan lupa tau sebelum pergi vaksin. bawa pen sendiri, sanitizer dan juga IC. Untuk wanita muslimah attire yang sesuai adalah baju lengan pendek dan pakai cardigam atau jacket. 

Okay ke Vaksin Sinovac ni? Efektif ke??? 





Menurut WHO 

A large phase 3 trial in Brazil showed that two doses, administered at an interval of 14 days, had an efficacy of 51% against symptomatic SARS-CoV-2 infection, 100% against severe COVID-19, and 100% against hospitalization starting 14 days after receiving the second dose.

Huda nak share juga details perbezaan vaksin-vaksin yang ada...

Huhu, dapat vaksin paling mahal dan paling "classic" . 

 

Vaksin Sinovac ni lepas ke pergi Umrah dan Haji?? 

Perkara pertama huda search di google bila sampai ke PPV dan ternampak pengumuman " HARI INI VAKSIN SINOVAC" , adalah persoalan adakah huda boleh pergi menunaikan umrah dan haji lepas ni?? 

Sebab tak semua jenis vaksin dapat approval dari kerajaan Arab Saudi. 



Alhamdulillah, ada nama vaksin SINOVAC dalam list. Terbayang tahun depan dapat jejak kaki ke Mekah. InshaAllah... 

Okay, sekian sharing hari ni. Alhamdulillah. Side efek yang sangat minima huda rasa untuk 1st dose ni. Dah kembali aktif bekerja sebelum cuti raya haji...