Pengalaman Vaksin Dose Pertama



Pengalaman Vaksin Dose Pertama | Hari yang di nanti muncul jua akhirnya. 15 Julai 2021 , tarikh Huda terima dos Pertama Vaksin. Rezeki dapat lokasi PPV  sangat dekat dengan rumah. Keluar rumah few minutes sebelum pukul 2, Dan balik rumah pukul 3.  Alhamdulillah, selesai sudah lengkapkan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia dengan menjadikan sebahagian daripada herd immunity community against COVID-19 


Pengalaman Vaksin Dose Pertama 



Sampai jer di pusat vaksin , kena beratur sekejap. Lepas tu scan My sejahtera dan kena isi borang. Best yer kalau tak payah isi borang ni, semua benda boleh buat online dan paperless kan? 

Lepas tu kena jumpa staff yang berkhidmat pada 3 level baru la sampai ke check point permberian vaksin. Lepas vaksin kena jumpa lagi 2 orang staff di 2 kaunter berbeza. Aduhai, banyak betul jumpa orang, macamana lah nak minimize spread of COVID gini. 

I wish, semua PPV buat drive thru jer.. birokrasi yang boleh di simplified kan di zaman teknologi semua di hujung jari . I dont know, rasa macam tak berapa gemar dengan sistem di PPV .  


Assesment di kaunter ke 3, kena remarks , tunggu 30 minit sebab ada alahan pada seafood....




Dapat kad ni, selepas selesai urusan di kaunter ke lima. dan date vaksin pun sudah diberitahu. InshaAllah 5 ogos nanti, akan complete second dose.. 

Sijil vaskin yang huda terima. Details buat di mana dan nombor batch. sekadar rujukan. 



Haish banyak pulak aku komplain pasal proses vaksinasi. Astagfirullah... patut kena bersyukur kan, dapat turn vaksin agak cepat juga lepas buat tips cepatkan dapat tarikh vaksin 

Entah lah, tak puas hati jer, kenapa certain tempat boleh jer buat drive thru... Rasanya patutnya semua tempat buat kaedah macam tu.. lebih selamat betul tak?? 

Owh ya, tips wajib ni jangan lupa tau sebelum pergi vaksin. bawa pen sendiri, sanitizer dan juga IC. Untuk wanita muslimah attire yang sesuai adalah baju lengan pendek dan pakai cardigam atau jacket. 

Okay ke Vaksin Sinovac ni? Efektif ke??? 





Menurut WHO 

A large phase 3 trial in Brazil showed that two doses, administered at an interval of 14 days, had an efficacy of 51% against symptomatic SARS-CoV-2 infection, 100% against severe COVID-19, and 100% against hospitalization starting 14 days after receiving the second dose.

Huda nak share juga details perbezaan vaksin-vaksin yang ada...

Huhu, dapat vaksin paling mahal dan paling "classic" . 

 

Vaksin Sinovac ni lepas ke pergi Umrah dan Haji?? 

Perkara pertama huda search di google bila sampai ke PPV dan ternampak pengumuman " HARI INI VAKSIN SINOVAC" , adalah persoalan adakah huda boleh pergi menunaikan umrah dan haji lepas ni?? 

Sebab tak semua jenis vaksin dapat approval dari kerajaan Arab Saudi. 



Alhamdulillah, ada nama vaksin SINOVAC dalam list. Terbayang tahun depan dapat jejak kaki ke Mekah. InshaAllah... 

Okay, sekian sharing hari ni. Alhamdulillah. Side efek yang sangat minima huda rasa untuk 1st dose ni. Dah kembali aktif bekerja sebelum cuti raya haji... 


 

15 comments:

  1. Moga allah permudahkan semua urusan vaksin dan selepas vaksin. Alhamdulilah selesai juga Dos 1 AZ dan esoknya dah dapat tarikh kat MySejahtera. Tarikh AZ ni gap dia 9 minggu untuk Dos 2. All the best. Moga kita capai herd immunity ya....

    ReplyDelete
  2. Betul memang lebih best jika drive through sebab less contact. Tapi bila tengok yang beratur kar drive through tu panjang gak - terfikir gak, macam mana la keadaan petugas tu - berdiri menunggu kan? At least kalau PPV nie boleh la sekali sekala rehat.

    And kita sebagai yang mendapatkan rawatan pun kena extra careful - jaga penjarakan kita gak. Takleh serah sepenuhnya pada petugas.

    ReplyDelete
  3. semua kena alert dengan my sejahtera masing2.. semoga urusan mendapat suntikan vaksin akan berjalan lancar. Semoga kita semua bebas covid dan dapat keluar macam sebelum ni.. rindu sangat zaman-zaman sebelum covid...

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah . Tahniah dah dapat suntikkan vaksin . CCL tengah waiting list . Semoga sihat selalu dan dijauhi wabak covid

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah dah dapat vaksinnya. semoga dipermudahkan segala urusan dan selamat hari raya aidiladha :)

    ReplyDelete
  6. congratulation on your first dose and hope more people will get it soon as i know many still don't get. lets fight the numbers together...

    ReplyDelete
  7. Bagus info camni kak. Sebab dalam family saya ada berlainan vaksin kami terima. Mak saya Sinovac. Pada mulanya dia risau sebab tak dapat pi Mekah. Bila kerajaan Arab Saudi bg tau Sinovac boleh, terus dia excited. Hehehe. Saya dan suami terima AZ sebab volunteer cucuk my Az. Masa semua orang takmo, kami apply je. Hehehe. Selamat berehat kak. Selamat Hari Raya AidlAdha.

    ReplyDelete
  8. yay good job! Everyone shall be vaccinated to keep our loved ones safe and sound. I also jab already

    ReplyDelete
  9. Tahniah huda! Marsha pun sinovac clan..hihi. Moga virus yang kita tak nampak ni cepat hilang....Aaamin..

    ReplyDelete
  10. Tahniah! Saya pun baru dpt pagi tadi. Sama juga, dekat dgn rumah dan tak ramai org. Tak sampai setengah jam dh siap.

    ReplyDelete
  11. jujur cakap, sama la saya pun prefer semua buat as drive thru je sebab zaman sekarang takut kan, tp ni bagus untuk elderly la, papehal deorang senang nak tanya.

    ReplyDelete
  12. Sekarang ni dah tak kisahlah, apa vaksin dapat amik je kann, boleh protect diri kita.. anak-anak Sis smeua AZ, Suami je Sinovac.. Sis pulak entah bila entah ermmmmmm

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah. Selesai sudah dengan vaksin 1.. mesti x sabar nak abiskan sampai dos 2

    ReplyDelete
  14. alhamdulilllah khai pun baru first dose. tak kisah lah apa sekali pn vaksin kita dapat janji semuanya dpat vaksin dan kembali semula seperti normal. nak travel! ahahaah

    ReplyDelete
  15. Congratulation on your first dose, Moga allah permudahkan semua urusan vaksin dan selepas vaksin. Saya pun baru first dose. bila dapat appointment vaccine rasa happy sangat, semoga kita jauhi wabak ni
    plastic container
    silk screen printing
    printing logo
    bottle packaging
    cosmetic packaging malaysia

    ReplyDelete