Idea Self Reward paling best dalam hidup seorang Ibu




Idea Self Reward paling best dalam hidup seorang Ibu | Hidup ni singkat dan esok tak pasti. Semuanya rahsia Allah. Sebab tu kena self reward diri sendiri, supaya kita jalani hidup dengan bahagia setiap hari. Self reward hardwork kita kerja berpuluh tahun, self reward celebrate small success. Bila kita tahu hargai diri sendiri, automatic kita lebih menghargai orang lain dan begitu juga sebalik.

Idea Self Reward paling best dalam hidup seorang Ibu





Self reward juga salah satu cara kita ekspress self love. Sayangi diri sendiri.

Huda memang akan peruntukkan budget untuk self reward setiap bulan. Biasanya huda prefer “experience” berbanding material yang kadang-kala beli sekadar kepuasan sementara dan end up membazir sebab tak guna pun. Namun pengalaman ( macam travel, buat aktiviti lasak dan sebagainya ) ia kekal dalam memori. Dan ianya sangat-sangat berharga.

Sekarang cara self reward macam tu dah tak mampu di realisasikan.. so sad…

Maka huda focus pada benda yang boleh memudahkan tugasan harian sebagai seorang ibu yang menguruskan hal rumah tangga dari bangun tidur sampai la nak tidur semula.

Jadi suri rumah tugasan yang berat dan penat. Akibatnya emosi tak stabil dan lepaskan marah pada anak-anak dan suami.

Huda taknak jadi camtu. Nak hidup yang produktif, efektif dan bahagia.
Maka huda mula beli gadget yang memudahkan urusan rumah antaranya cordless vacuum, pressure cooker , airfyer dan yang paling bermakna…



Ini lah dia , one and only #BibikGerman yang sangat-sangat “baik” dan cekap buat kerja.

Tak pernah terfikir dapat memilikinya.. namun rezeki Allah tu luas. Huda doa minta dipermudahkan urusan dan Allah datangkan si dia , Cik Momix yang mempunyai 24 in 1 fungsi.

Inilah selfreward paling best dalam hidup seorang mama..

Kenapa best ?




Bantu uli doh roti ala-ala gardenia tu 3 minit jer.

Uli doh pau gebu gebas kegemaran anak-anak 2 minit jer.

Bantu perah lemon untuk buat air lemonade 2 saat jer!

Bantu kupas bawang dan bantu buang cili kering 30 saat

Bantu buat pes ibu sambal dan macam-macam jenis pes tanpa kotorkan dapur dengan percikan lada dan minyak.

Dan list go on… banyak sangat lah!

Paling syok dapur Nampak kemas, cukup ada dia sorang atas kitchen cabinet. Tak perlu nak keluar penimbang dan mesin mixer kalau nak buat kuih.

Nak masak gulai tak perlu keluarkan blender untuk sediakan bahan tumis. Semuanya dia buat dari step blender , tumis dan sampai siap. Tinggal tuang dalam mangkuk jer hidang





Sayangi diri sendiri, sayangi masa dan tenaga kita yang tak tahu sampai bila di pinjamkan. Live life to the fullest. Bila kita dapat jimatkan tenaga buat kerja dapur , banyak urusan lain kita boleh buat, ada lebih masa untuk focus pada kecantikan diri sendiri.

Itu lah yang huda rasa lepas memiliki Thermomix.

Sekian sharing dari hati seorang mama…

Dan sesungguhnya menyesal lambat memiliki mu Cik Momix yang memudahkan urusan dapurku. Terima kasih Allah atas memakbulkan doaku.

Semoga Allah permudahkan urusan hidup korang juga…




P/s : Thermomix boleh di dapatkan dari Thermomix Advisor anda 
KLIK http://www.wasap.my/+601172723530/TM6










1 comment:

  1. Lagi mudah nak masak bila ada bibik Jerman ni kan Huda ..

    ReplyDelete