Anniversary Trip 11 Tahun - Itinerari 3 Hari 3 Malam Bercuti di Putrajaya


Anniversary Trip 11 Tahun - Itinerari 3 Hari 3 Malam Bercuti di Putrajaya |
Alhamdulillah, setelah beberapa tahun tak jejak Putrajaya , kami datang lagi dengan tema " walk down memorylane " sempena Anniversary ke 11 Tahun perkahwinan kami.  rasa macam sekejap jer, dan banyak lagi tempat menarik di Putrajaya kami tak sempat nak terjah! InshaAllah nanti pasti repeat jalan-jalan Putrajaya. 


Kenapa Pilih Bercuti di Putrajaya Untuk Anniversary?


Lokasi si dia propose ajak kahwin 11 tahun lepas.. Tempat ni ada sentimental value yang takde kat tempat lain. Datang sini terus jadi lovey dovey.. hehe

Day 1  | 1.12.22

Kami gerak dari Kuala Terengganu menuju ke Putrajaya melalui jalan udara. Seperti biasa fly dengan Air Asia jer. Tapi rezeki kami, flight delay sebab hujan. So lama lah jugak tunggu kat airport dari pukul 5 petang sampai lah dapat naik perut kapal terbang dalam pukul 8.15 malam. 




Kapal terbang mula terbang dalam pukul 8.30 pm. Dan kami memang plan nak dinner atas awan , so huda dah pre order meal untuk kami. Seperti biasa nasi lemak Pak Naseer menjadi pilihan untuk adik dan papa. Huda pula try makan Nasi Bukhari.  Sedap semuanya. Alhamdulillah syukur. 




Alhamdulillah, selamat sampai KLIA2 pukul 9.30 malam. Kemudian kami naik ERL transit menuju ke Putrajaya Sentral. Dari Putrajaya Sentral naik Grab ke The Everly Hotel Putrajaya. 


ERL dari KLIA2 - Putrajaya Sentral 


Hotel Room Access Card yang comel di The Everly Putrajaya



Hari pertama jejak Putrajaya untuk trip ni dah malam. Habis plan asal sebab flight delay. 
Redha jer, sesungguhnya Allah sebaik-baik perancang. 

Total Kos Day 1 : RM 470.26
- Tiket Flight  TGG-KUL-TGG: RM 180.80
- inflight meal : RM 63.60
- Tiket ERL KLIA2 - Putrajaya : RM 24.60 ( after 10% discount ) 
- Grab Putrajaya Sentral - The Everly Hotel : RM 12.00
- 1 night stay The Everly Putrajaya : RM 189.26 ( after discount 10%) 


Day 2  | 2.12.22

Hari ni tarikh kami di ijabkabulkan 11 tahun lepas. Cantik kan date hari ni 2.12.22. Tarikh nikah kami 2.12.11. Special day haruslah cipta memori yang special kan? 



Bangun awal pagi, dan spend morning walk di sekitar tasik di The Everly Hotel. Bertahun datang Alamanda before ni tak pernah tahu pun sebelah Alamanda ada hotel ni. kami jalan-jalan dan bergambar area outdoor menghadap bangunan Alamanda. 




Lepas morning walk, terus makan breakfast di hotel. Kemudian swimming sekejap jer sebab cuaca mendung dan air pool teramat sejuk. Keluar pool dan main indoor game jer. Habis masa dari pukul 10 am sampai pukul 12 tengahari main ping-pong. 



Check out The Everly Hotel dan jalan-jalan di Alamanda Putrajaya. Jalan-jalan sampai pukul 4 lebih. Kemudian balik semula jalan kaki jer ke The Everly Hotel untuk ambil luggage dan tempah Grab menuju ke hotel lain. Check in hotel kedua iaitu Dorsett Putrajaya. 



Dinner di food truck depan hotel. 




Total Kos Day 2 : RM 467.00
JJCM di Alamanda Putrajaya : RM 50 + dapat food review, so dah jimat part makan. 
Grab The Everly Hotel - Dorsett Putrajaya : RM 11.00
Dinner di Food Truck Putrajaya : RM 30.00
Dorsett Putrajaya 3D2N : RM 376.00


Day 3  | 3.12.22



Hari ini paling banyak berjalan dan kami sangat-sangat enjoy dari awal pagi sampai ke malam. 
Agenda pertama pagi ni adalah morning walk dari hotel ke monumen alaf baru. 



Kemudian balik hotel dan sarapan buffet breakfast di hotel. Siap makan, rehat sekejap di bilik dan tukar swimming suit dan bagi anak-anak main pool . 

Makan 4Fingers di IOI City Mall. Rasa dah bertahun kami tak makan ni..


Lepas solat zuhur, tempah grab dan pergi JJCM dan shopping di IOI Mall. 
Lepas asar, tempah grab lagi untuk ke Tasik Cruise Putrajaya 


Naik cruise dari pukul 6.00 pm sampai pukul 6.30 pm. Kemudian terus ke masjid Putra untuk solat Maghrib. 

Lepas solat, kami decide nak night walk  dari Masjid Putra ke Food Truck di hadapan Masjid Sultan Mizan. Cipta rekod dan memori baru untuk anak-anak bila jalan kaki sejauh 2.7km antara dua masjid di Putrajaya. 



Makan-makan di food truck sambil layan live band. Settle makan jalan kaki 5 minit balik ke hotel. 

Total Kos Day 3 : RM 429.00
- Add On Buffet Breakfast untuk The Arifs : RM 50 
- 4 Fingers : RM70
- Shopping Baju : RM 158.00
- Grab Dorsett - IOI City Mall : RM 13.00
- Grab IOI City Mall - Masjid Putra : RM 14.00
- Cruise Tasik Putrajaya : RM 84.00
- Dinner : RM40 



Day 4  | 4.12.22

Hari ni just stay at hotel jer sampai lah waktu check out. Semalam dah kepenatkan berjalan seharian. So last day di Putrajaya just enjoy mandi pool dan lepak-lepak jer. 
Awal pagi jer suami dan huda pergi solat subuh di Masjid Sultan Mizan. Kemudian kami makan breakfast. 


Anak-anak request nak masuk pool before balik. Sempat spend time sejam dalam pool sebelum bersiap dan berkemas untuk balik . 



Ready nak check out dan menanti Grab datang untuk kami terus ke KLIA2. 
Sampai KLIA2, huda terus cari restoren korea sebab nak settlekan task review. Nanti huda share di entry akan datang. Jimat duit lunch sebab makanan free . task review. 
Settle buat task terus cari gate dan on time berlepas tanpa perlu tunggu lama. Alhamdulillah flight balik on time. 


Flight pergi KL gelap gelita langit, dan rezeki flight balik dapat nikmati permandangan awan biru. Alhamdulillah syukur . Namun touch down Kuala Terengganu terus hujan lebat. 

Alhamdulillah segala perjalanan dan perancangan lancar dengan izin Allah. 


Total Kos Day 4 : RM 91.00
-Grab Dorsett Putrajaya - KLIA2 : RM41.00
- Kos Parking Kereta di Airport Sultan Mahmud : PERCUMA 
- Tapau makanan di Family Mart KLIA2 : RM 50.00

So total lebih kurang spend untuk Anniversary trip ke Putrajaya tahun 2022 ni RM 1,457.00. Actually tak puas pun berjalan, banyak lagi port menarik nak bergambar kami tak sempat nak terjah. InshaAllah next time. Alhamdulillah, ada rezeki untuk kami yang sentiasa melimpah ruah. Duit datang dan pergi tapi masa dan memori yang tercipta , sesaat pun tak dapat diputar kembali. 

YOU DON’T HAVE TO BE RICH TO TRAVEL WELL.