Best ke A’Famosa Safari Wonderland?


Best ke A’Famosa Safari Wonderland? |
Itu lah soalan yang huda terima bila orang tahu huda bawa anak-anak jalan ke sana hujung minggu lepas. Abang huda pulak tanya, ada ke harimau ? Hehe…
Kalau korang juga curious tentang berbaloi ke bawa anak-anak bercuti ke A’Famosa Safari Wonderland, jom baca perkongsian huda hari ni sampai habis yer…

Harga Tiket A’Famosa Safari Wonderland




Sebelum pergi, 2 hari sebelum huda survey nak beli tiket. Ada jer third party jual contoh macam di Shopee, Klook, Travelog. Tapi huda rasa macam mahal jer. So better beli direct dari web A’famosa.






Time beli online, ada promo lunch pack, harganya RM 12 per pax. Huda beli 2 sahaja, sharing dengan anak-anak jer. Kalau beli time kat sana, fuh mahal kot, setiap set RM 19. Dah la makanan sahaja, air kena beli sendiri.

Maka total huda kena bayar RM 180

Lokasi A’Famosa Safari Wonderland


A’Famosa Safari Wonderland terletak di A’Famosa Resort dan beroperasi dari pukul 10 pagi sehingga 5 petang. Boleh tengok di map di bawah


Tarikan Menarik di A’Famosa Safari Wonderland


Kami sampai di A’Famosa Safari Wonderland agak lewat juga dalam pukul 11.50pm. Mula-mula risau sempat ke nak habiskan jalan semua tempat dalam ni. Proses redeem tiket online pun cepat dan mudah. Paling best sebab tak ramai orang.

1) Bergambar dengan Burung di Pintu Masuk
Sampai-sampai jer di pintu masuk, ada cameraman tunggu dan minta kami pose dengan burung. Layankan jer lah. Hehe…



Masa nak balik ada dah gambar kami siap print. Harganya RM 23.50 . Okaylah beli terus bayar guna Touch n Go ewallet , so tak rasa sangat kot dari bayar cash. Buat kenangan, datang sini rasanya sekali jer kot..

2) Naik tram melihat haiwan





Lepas tu terus kami naik tram menuju ke kawasan Safari. Of course excited, sebab dapat tunaikan wishlist anak-anak nak pergi Safari, Nak pergi Safari macam Africa memang lambat lah lagi.hehe..



Di sini kami dapat tengok singa, buaya, cheetah, harimau, gajah, badak air , zirafah dan haiwan lain.

Di check point kawasan badak air, tram bagi semua pengunjung turun dan berpeluang bagi badak air makan. Tapi, time kami sampai badak air yer tengok syok buat projek. Haha… maka diorang tak nak pun datang kat crowd, syok dok jauh2. hihi..

Maka kami amik gambar family sendiri jer la.




Driver tram kata, nanti petang boleh datang sini lagi untuk tengok badak air. Tapi tak sempat pun kami nak repeat naik tram.

3) Reptiles




4) Enjoy tengok LIVE SHOW
Di sini ada 4 Live Show , boleh tengok dalam poster ni.




Tapi kami sempat tengok 3 jer. Time show cowboy, kami baru siap makan, dan dekat dengan monkey island. So kami melawat Monkey Island time show berlangsung. Dengar bunyi tembakan sana sini.

5) Monkey Island


Naik boat menuju ke Monkey Island. Di sini monyet yer sangat-sangat comel tau. Selain ada monkey di sini juga ada itik berenang di tasik dan juga kambing jinak berkeliaran.





6) Restoren


Boleh tahan sedap juga makanan di sini. Tapi harga lah konfem mahal sikit. Iced Lemon tea RM 5, buat potong RM 4 , air mineral dan air tin RM 3.00. Tapi sebab kehausan beli jugalah air. Mujur dah beli online lunch pack, jimat juga duit.

Berbaloi ke bawa anak-anak pergi A’Famosa Safari Wonderland?



Dengan bayaran dan pengalaman yang menarik bagi kami pertama kali pergi ke sini, bagi huda sangat berbaloi. Anak-anak enjoy walau memang letih lah jugak jalan dalam ni lebih 4 jam.

Tak salah sekali sekala belanja anak-anak dan cipta childhood memories untuk mereka kan? ( sampai besar ni huda ingat lagi masa mak abah bawa pergi jalan-jalan, seronok sangat! )

Vlog A’Famosa Safari Wonderland

Untuk gambaran lebih jelas boleh tonton Vlog yang huda kongsikan di sini.