Advertisement

Best ke A’Famosa Safari Wonderland?


Best ke A’Famosa Safari Wonderland? |
Itu lah soalan yang huda terima bila orang tahu huda bawa anak-anak jalan ke sana hujung minggu lepas. Abang huda pulak tanya, ada ke harimau ? Hehe…
Kalau korang juga curious tentang berbaloi ke bawa anak-anak bercuti ke A’Famosa Safari Wonderland, jom baca perkongsian huda hari ni sampai habis yer…

Harga Tiket A’Famosa Safari Wonderland




Sebelum pergi, 2 hari sebelum huda survey nak beli tiket. Ada jer third party jual contoh macam di Shopee, Klook, Travelog. Tapi huda rasa macam mahal jer. So better beli direct dari web A’famosa.






Time beli online, ada promo lunch pack, harganya RM 12 per pax. Huda beli 2 sahaja, sharing dengan anak-anak jer. Kalau beli time kat sana, fuh mahal kot, setiap set RM 19. Dah la makanan sahaja, air kena beli sendiri.

Maka total huda kena bayar RM 180

Lokasi A’Famosa Safari Wonderland


A’Famosa Safari Wonderland terletak di A’Famosa Resort dan beroperasi dari pukul 10 pagi sehingga 5 petang. Boleh tengok di map di bawah


Tarikan Menarik di A’Famosa Safari Wonderland


Kami sampai di A’Famosa Safari Wonderland agak lewat juga dalam pukul 11.50pm. Mula-mula risau sempat ke nak habiskan jalan semua tempat dalam ni. Proses redeem tiket online pun cepat dan mudah. Paling best sebab tak ramai orang.

1) Bergambar dengan Burung di Pintu Masuk
Sampai-sampai jer di pintu masuk, ada cameraman tunggu dan minta kami pose dengan burung. Layankan jer lah. Hehe…



Masa nak balik ada dah gambar kami siap print. Harganya RM 23.50 . Okaylah beli terus bayar guna Touch n Go ewallet , so tak rasa sangat kot dari bayar cash. Buat kenangan, datang sini rasanya sekali jer kot..

2) Naik tram melihat haiwan





Lepas tu terus kami naik tram menuju ke kawasan Safari. Of course excited, sebab dapat tunaikan wishlist anak-anak nak pergi Safari, Nak pergi Safari macam Africa memang lambat lah lagi.hehe..



Di sini kami dapat tengok singa, buaya, cheetah, harimau, gajah, badak air , zirafah dan haiwan lain.

Di check point kawasan badak air, tram bagi semua pengunjung turun dan berpeluang bagi badak air makan. Tapi, time kami sampai badak air yer tengok syok buat projek. Haha… maka diorang tak nak pun datang kat crowd, syok dok jauh2. hihi..

Maka kami amik gambar family sendiri jer la.




Driver tram kata, nanti petang boleh datang sini lagi untuk tengok badak air. Tapi tak sempat pun kami nak repeat naik tram.

3) Reptiles




4) Enjoy tengok LIVE SHOW
Di sini ada 4 Live Show , boleh tengok dalam poster ni.




Tapi kami sempat tengok 3 jer. Time show cowboy, kami baru siap makan, dan dekat dengan monkey island. So kami melawat Monkey Island time show berlangsung. Dengar bunyi tembakan sana sini.

5) Monkey Island


Naik boat menuju ke Monkey Island. Di sini monyet yer sangat-sangat comel tau. Selain ada monkey di sini juga ada itik berenang di tasik dan juga kambing jinak berkeliaran.





6) Restoren


Boleh tahan sedap juga makanan di sini. Tapi harga lah konfem mahal sikit. Iced Lemon tea RM 5, buat potong RM 4 , air mineral dan air tin RM 3.00. Tapi sebab kehausan beli jugalah air. Mujur dah beli online lunch pack, jimat juga duit.

Berbaloi ke bawa anak-anak pergi A’Famosa Safari Wonderland?



Dengan bayaran dan pengalaman yang menarik bagi kami pertama kali pergi ke sini, bagi huda sangat berbaloi. Anak-anak enjoy walau memang letih lah jugak jalan dalam ni lebih 4 jam.

Tak salah sekali sekala belanja anak-anak dan cipta childhood memories untuk mereka kan? ( sampai besar ni huda ingat lagi masa mak abah bawa pergi jalan-jalan, seronok sangat! )

Vlog A’Famosa Safari Wonderland

Untuk gambaran lebih jelas boleh tonton Vlog yang huda kongsikan di sini.


Post a Comment

9 Comments

  1. Rawlins pergi tahun bila, tak ingat dah tapi memang paling teruja tengok harimau tu. Siap dia mai dekat. Berderau darah.

    ReplyDelete
  2. Yes it worth good to visit with foly! Last time I was teenager, my sisters and I enjoyed there alot. A famosa wonderland become bigger. Wow. Long time no go there. 😁

    ReplyDelete
  3. Ohh wow...a nice place to bring kids along for an educational learning, gonna bookmark this place to bring my little niece. Cheers Siennylovesdrawing

    ReplyDelete
  4. lama x ke sini. anak2 mmg suka sbb dapat tgk haiwan dari dekat

    ReplyDelete
  5. Haritu masa cuti sekolah anak Sis pergi bawa anaknya, nengok gambar dia best plak.. nak pergi takde anak kecil, ingat nanti nak ajak kawan-kawan pergi laa.. suka-suka enjoy kannn..

    ReplyDelete
  6. Sangat menarik dan cantik A’Famosa Safari Wonderland ni. Pernah ke Zoo Melaka tapi tak pernah sampai sini lagi. Apapun, boleh la plan ke sini nanti.

    ReplyDelete
  7. Sejak dari belajar dekat melaka lagi teringin nak pergi A famosa ni tapiii belum ada rezeki... hope one day tercapai juga hajat nak ke sana

    ReplyDelete
  8. Bestnya seriously I tak taw about this Safari World di A'Famosa ye until I read this... sure best la, okay kena plan trip with my family and friends la.. menarik, selalunya g Safari World negara orang jer, tempat sendiri tak explore lagi... mana boleh kan.. :)

    ReplyDelete
  9. seronok nya! memang pengalaman yang best kalau dengan keluarga ke tempat2 mcm ni. dah lama jugak saya tak ke melaka. nnti bolehlah bwk family ke sini :)

    ReplyDelete