Advertisement

Apa yang Kita Boleh Belajar Dari Musibah Banjir 2021


Apa yang Kita Boleh Belajar Dari Musibah Banjir 2021 |
Hari ni ikutkan huda ada trip. Tapi tak sampai hati nak pergi dan kena posting kita jalan sana sini, promote local attraction di saat orang lain , mangsa banjir ada yang kelaparan, susah hati dengan total loss yang mereka alami. Walau ada mereka yang tidak kisah nak post benda2 best kat socmed. huda pilih untuk senyap seketika. 


Apa yang Kita Boleh Belajar Dari Musibah Banjir 2021


Setiap yang berlaku penuh dengan hikmah. Dan dari ujian kita boleh lihat nilai sebenar hidup kita. Adakah kita ada rasa empati? Atau buat-buat tak tahu bila orang lain di timpa musibah dan bencana... 



Huda juga minta PR job bagi sedikit masa untuk huda up post job review. Rasa tak manis dah tak sampai hati nak share dan promote produk di saat ramai orang terkesan dengan musibah banjir ni. 

Selain kita belajar tentang adab dan be "human being with empathy" , kita juga dapat membuka mata  seluasnya tentang penting persediaan hadapi musibah yang langsung tidak diduga iaitu persediaan Bug Out Bag 

Apa itu BOB – Bug Out Bag/GoBag ?

Bug out Bag atau BOB adalah bag yang mengandungi barang-barang keperluan untuk bertahan selama 72 jam ketika evacuation dr pelbagai jenis bencana atau keadaan yang tidak dapat dielakkan.


Boleh beli di Shopee, harga pun murah dan berbaloi >> https://shp.ee/xzewgar <<

Kenapa perlu ada BOB?

• Sebagai persediaan awal jika terpaksa keluar dari rumah dlm keadaan tergesa2
• Hanya GRAB & GO tanpa perlu mengambil masa utk berfikir dan mengemas apa yg perlu dibawa
• Menjauhkan diri dari tempat bencana secepat mungkin
• Kit lengkap dengan pelbagai peralatan yg diperlukan utk survived diluar selama 3 hari
• Memudahkan serta menpercepatkan proses evacuation/perpindahan



Antara peralatan yang diperlukan untuk BOB anda:

Five Cs of Survivability

1.Cutting Tools

• Alat utk memotong.
• Cth: Pisau, parang, kapak, multitools dll.
Rekemen beli ni di shopee >> https://shp.ee/eq33ykr<<

2.Cover Elements

• Membantu mengawal suhu badan, berlindung dari hujan dan panas.
Antara Ciri-ciri yang perlu dipertimbangkan untuk tempat perlindungan
• Ringan
• Mudah dibawa
• Cth: shelter, thermal blanket, sleeping bag
• Khemah/tent
• Fly & Ground Sheet
• Hammock

3.Combustion devices (Kit Api/Fire Kit)

• Alatan yg diperlukan utk menghasilkan api. Sama ada utk memasak atau memanaskan badan.
• Ferro Rod
• Flint & steel
• Mancis api/waterproof matches
• Lighter/pemetik api
• Tinder untuk memudahkan pembakaran
 Fat wood
 Cotton with Vaseline
 Charcloth
 Tiub basikal/tiub moto

4.Containers

• Bekas utk membawa air, melindungi bahan makanan yg dibawa atau utk memasak
• Paling Basic: tempat masak & cerek + kawan2 dia

5. Cordage
• For binding & lashing. Utk ikatan.
• Cth: paracord, duct tape, cabel tied

Kit Air/Water Kit
• Botol air
• Penapis air personal – mini sawyer, lifestraw
• Aqua tabs
• Chlorine Purifier Tablet
• Bekas untuk memasak air

Kit Makanan/Food Kit

• MRE – Meals Ready To Eat / RTE – Ready To Eat
• Dehydrate Food

First Aid Kit (yang basic)
• Triangle bandage
• Cotton
• Gauze (different type)
• Self adhesive plaster
• Jelonet
• Burn cream
• Antiseptic
• Dettol
• Cotton buds
• Bandage (few sizes)
• Safety pin
• Small pieces of wood at least 2
• Cpr mask
• Alcohol swab
• Gloves
• Gamat oil
• Smelling salt (kalau ada)
• Burn dressing
• Israeli bandage (if know how to use)
• Tweezer
• Scissors
• Antiseptic cleaning wipes
• Tourniquet (if know how to use)
(its all depend on your competency, certification, authorities allow procedure and skills)

Kit Kebersihan/hygiene kit

• Penjagan gigi(berus dan ubat gg, siwak dll)
• Paper Soap/sabun mini
• MC – menstrual cup
• Cloth pad

Kit Pakaian
• Baju serap peluh(microfiber)
• Seluar tahan lasak (cargo pants, seluar hiking)
• Pakaian dalam (termasuk thermal inner & legging)
• Sarung tangan
• Stokin
• Jaket/windbreaker

Kit Pandu Arah/Navigation Kit

• Peta (satellite atau hibrib)
• Kompas
• GPS

Tool Kit

• Headlight with Battery
• Flashlight/torchlight
• Silky Saw
• Multitool
• Powerbank
• Solar Panel >> https://shp.ee/iqzssjr <<

Communication Kit
• Dual Band + FM Radio Walkie
• iPhone / Android
• Signal Mirror

Others Kit/Miscellanous

• Family Photo (hard & soft copy)
• Copy Insurance Policy
• Copy of Identification Card / Passport
• List of Emergency Contact / Help
• Money / Gold Coins
• Extra Keys (House / Car / Office)
• Clothing
Boleh simpan dokumen penting ini di dalam dry bag >> https://shp.ee/hv2aibr <<


Sebenarnya kita juga harus bersedia hadapi kemungkinan yang lebih dahsyat di masa hadapan. Tak caya tengok ni! 



Apa-apa pun, selagi Allah pinjamkan waktu yang ada sekarang, buat amal baik dan nikmati hidup sepenuhnya bersama keluarga tersayang.  In the end, kita semua akan kembali kepada Maha Pencipta. Penuhkan tabung amal pahala dan bekalan alam kubur dengan perbanyakkan membaca Al-Quran. 

Post a Comment

1 Comments

  1. risau bile melibatkan cuaca dan alam ni. tak boleh dijangka dan kita sebagai manusia perlu lebih peka dan berhati2

    ReplyDelete