Tips Elakkan Duit Hangus Sebab Masalah Renovate Rumah


Tips Elakkan Duit Hangus Sebab Masalah Renovate Rumah
| Tahun 2021 ini antara target huda adalah nak renovate rumah. Maklumlah kan, lega duit i-sinar dah  masuk. Settle bab hutang, rasa nak fokus untuk rumah idaman yang selesa. Tapi nak buat ubahsuai rumah ni kan, bukan sesuatu yang boleh buat dengan gelojoh! Macam huda sendiri, banyak dengar cerita kenalan terdekat yang meroyan duit hangus gitu jer sebab masalah renovate rumah dari syarikat kontraktor yang tidak berpengalaman dan buat kerja tidak komited dan tiada jaminan! Fuh, jadi huda nak kita semua lebih bijak sebelum renovate rumah dengan berkongsi tips untuk elak duit kita hangus!

Tips Elakkan Duit Hangus Sebab Masalah Renovate Rumah



Seronok bila dapat cuci mata  dan berangan nak renovate rumah dengan konsep idaman macam gambar atas ni.. Namun, sebelum kita mulakan langkah nak renovate rumah, apa kata kita kongsi dulu ilmu... Berikut adalah senarai tips elakkan duit hangus sebab masalah renovate rumah yang boleh membantu korang yang planning nak renovate rumah :- 

#1 Kenali Siapa Kontraktor 


Step pertama ni, korang kena spend masa lebih sikit lah. Jangan bulat-bulat percaya kalau ada orang rekemen suruh guna kontraktor tertentu. Kena buat survey, cek latar belakang syarikat construction. Tengok hasil kerja mereka. Sekarang kan ada sosial media. Dari situ kita dapat banyak maklumat tentang siapa kontraktor yang kita boleh percayai. 

#2 Bincang Sampai Puas Hati. 



Lepas korang dah yakin dengan kontraktor  pilihan, bincang sampai puas hati especially bab harga. Budget dan expectation haruslah realistik dan kontraktor sangat memahami konsep yang korang inginkan. 

Jumpa banyak kali ke sekali tu, semua terpulang, tapi biarlah korang rasa puas hati. Yer lah kan rumah bukan nak duduk sehari dua haruslah terbaik serba serbi kan?

#3 Jangan Bayar Lump Sum 


Tips berikutnya adalah bab payment, bincang lah, pembayaran secara berperingkat mengikut progress renovation yang telah siap. 

Bukan sekadar siap progress gitu-gitu je , sampai korang puas hati baru jelaskan payment ikut peringkat tu. 

Yes! Kena jadi cerewet baru la pekerja dari syarikat construction akan berusaha sehabis baik untuk buat kerja!!

#4 Pastikan Ada Jaminan


 

Huda cukup tertarik lepas tengok video dari client Nusara Bina . Serius, sangat convincing untuk hire kontraktor yang berpengalaman lebih 10 tahun ni. Dengan jaminan macam ni, mesti kita tak ragu-ragu nak keluarkan sejumlah wang demi renovate rumah menjadi rumahku syurgaku.... 




Duta Nusara Bina : Sazali Samad



Semoga perkongsian tips ni dapat memberi korang panduan sebelum nak renovate rumah. 

Untuk maklumat lanjut tentang Nusara Bina, korang boleh tekan link web dan social media di bawah.. 




Website: https://nusarabina.com/
Fb : https://m.facebook.com/nusara.bina.pmc/
IG : https://instagram.com/nusarabina

14 comments:

  1. Thanks for the tips! Sangat useful untuk yang baru nak pindah rumah juga so can plan well.

    ReplyDelete
  2. Ye betul. Bincang sampai puas dan pastikan ada jaminan. Pastu it helps too jika kita baca review berkenaan tenaga kontraktor tu kan

    ReplyDelete
  3. Kontraktor ni kalau kena yang penipu memang habis lesap duit kita. Tu kena pilih betul-betul. Sis dulu renovate rumah pun bayar ikut progress.

    ReplyDelete
  4. thank you bagi tips untuk orang yang baru beli property sangattt berguna

    ReplyDelete
  5. Macam tahu2 je yaya tengah dalam proses nak renovate rumah! Sangat2 berguna tips ni untuk yaya nanti nak suruh husband baca jugak hee thanks for sharing

    ReplyDelete
  6. Thanks for these tips about home renovation. They are really useful for us to get the best bang for our bucks.

    ReplyDelete
  7. Bab pilih kontraktor dan ada jaminan tu paling penting. Kalau salah pilih, risiko pada kita juga akhirnya.

    ReplyDelete
  8. Fuhh bab renovate rumah ni memang kena teliti. Sebab tak best bila keja tergendala dan kena selalu follow up bagai. Kita kalau bleh, bila dah bayar, mesti kontraktor terus buat keje. Pastu siapkan ikut dateline. Semoga akak pun dpt kontraktor yang beretika nanti. Risau. Hehe.

    ReplyDelete
  9. Bagus tips dan perkongsian yang diberikan. Terutama dalam renovate rumah, byk prosedur yg perlu dilalui

    ReplyDelete
  10. Thanks share tips ni... Boleh dijadikan as rujukan bg yg nak renovate rumah supaya tak kena tipu

    ReplyDelete
  11. Bagus ye tips yang sis share ni... Another 2 years to go, I will need to do some minor renovation, boleh la put this contractor in my list too.. (Y)

    ReplyDelete
  12. Terima kasih share tips2 ni. Sangat bermanfaat bagi yang nak renovate rumah, terutamanya yg baru pertama kali.

    ReplyDelete
  13. betul tu huda.. kena bincang dan ambil tahu tentang apa yang kita nak ubah suai, risau nanti duit keluar lebih tapi hasil macam tak seberapa yang kita mahukan.. thanx untuk tips nya huda.. sangat bermanfaat..

    ReplyDelete
  14. Perkongsian yg menarik.. boleh la AM pin link nie.. insyaAllah tahun depan 2022 mmg plan nak beli dan renovate rumah.. boleh refer link huda ini.. thanks

    ReplyDelete