Advertisement

Aqiqah Norma Baru - Asalkan Niat Sampai Walaupun Takde Kenduri



Aqiqah Norma Baru - Asalkan Niat Sampai Walaupun Takde Kenduri | Semalam sepupu encik suami ada bagi lauk. Ingatkan lauk apa lah dalam bekas, rupanya ianya adalah daging kambing masak gulai sempena aqiqah anak beliau . Kalau tak silap dalam awal bulan hari tu lahir. Alhamdulillah, murah rezeki kami dapat merasa daging kambing semalam. Gini lah kan, aqiqah norma baru, bahagi-bahagi daging kambing yang di masak pada saudara mara dan jiran tetangga, no more kenduri meriah jumpa sanak saudara... 


Aqiqah Norma Baru - Asalkan Niat Sampai Walaupun Takde Kenduri




Aqiqah adalah amalan sunat yang dilakukan pada hari ketujuh kelahiran bayi tersebut di samping memberikan nama yang baik dan juga mencukur rambut bayi tersebut. Ini berdasarkan sabda Baginda SAW daripada Samurah RA:

الْغُلاَمُ مُرْتَهَنٌ بِعَقِيقَتِهِ يُذْبَحُ عَنْهُ يَوْمَ السَّابِعِ وَيُسَمَّى وَيُحْلَقُ رَأْسُهُ

Maksudnya: “Bayi itu tertebus dengan aqiqahnya. Penyembelihan aqiqah dilakukan pada hari yang ketujuh selepas kelahirannya, dalam masa yang sama diberikan nama dan dicukur rambutnya”.
Riwayat Abu Daud (1522)

Sebab COVID, kenduri aqiqah pun dah tiada. Kalau tak time kenduri lah nak bagi duit dan hadiah pada baby kan? Nak tak nak, kita terpaksa ikut dan biasakan norma baru. 



Gulai Kambing Aqiqah. 


Kazen suami tempah dengan Azah Farm Katering 

Jika korang mencari katering yang boleh buat aqiqah ni, boleh la contact no di atas yer. 


P/s : Meriah baby tahun 2021 , baby PKP orang kata, hehe. Adik ipar huda kerja doktor kat HSNZ kata beratus baby lahir sama date dengan baby kazen ni. 


Post a Comment

0 Comments