What The Arifs Said About Mama?



Ramai kawan-kawan di laman sosial facebook share pasal few soalan kepada anak-anak dan tengok sejauh mana anak-anak kenal mama diorang kan. Jadi huda nak join lah, tapi instead of sharing kat fb wall , huda nak share kat blog. One day nanti nak the arifs baca, mesti diorang akan tergelak apa lah yang diorang kenal mama masa umur diorang 7 tahun ( si abang Arif) dan 5 tahun ( si adik Hakim).


WITHOUT prompting, ask your child/children these questions and write EXACTLY what they say 


What makes mama happy?


ARIF HAIKAL : bila saya dengar cakap mama dan buat apa mama suruh

ARIF HAKIM :  bila saya dengar cakap mama dan buat apa mama suruh


What makes mama sad?


ARIF HAIKAL : bila saya tak dengar cakap mama dan tak  buat apa mama suruh

ARIF HAKIM : bila saya tak dengar cakap mama dan tak  buat apa mama suruh


What makes mama angry?


ARIF HAIKAL : bila saya buat bising masa mama nak tidur

ARIF HAKIM : bila saya buat bising masa mama nak tidur

First 3 soalan atas ni, huda tanya si Arif Haikal dulu, then si adik hakim g copy paste sebijik soalan abang. Haish, so next soalan, huda tanya dia dulu baru la abang pulak bagi jawapan. kalau tak semua soalan jawapan sama jer lah . 


How tall is mama?


ARIF HAIKAL : 150

ARIF HAKIM : 30

Yang ni huda quite impressed! Jawapan adik memang tak payah nak impressed sangat lah, sebab dia main sebut jer. Tapi si Abang Arif hebat betul. Dia minta huda diri, kemudian dia kira-kira secara rawak. Then dia jawab 150! Kurang 4 cm jer dari tinggi yang betul. hebat gak lah..


What is mama’s favorite thing to do?


ARIF HAIKAL : buat kerja

ARIF HAKIM : buat laptop

Yer lah anak-anak, mama kerja mama hari-hari hadap laptop jer! Dari laptop ni lah sumber rezeki kita anak-beranak. 

What is mama's favorite food?


ARIF HAIKAL : roti

ARIF HAKIM : Mee


What is mama's favorite drink?


ARIF HAIKAL : Air Cuckoo

ARIF HAKIM : Air Sejuk

hehe, nampak sangat minuman ni jer lah mama minum setiap hari dan order kalau makan kat luar. Sky juice jer! 

If mama could go anywhere, where would mama go?


ARIF HAIKAL : Balik kampung mama

ARIF HAKIM : Johor

Hmm, okay lah jawapan diorang ni. semua tahu mama nak balik kampung kan..

Do you think you could live without mama?


ARIF HAIKAL : NO

ARIF HAKIM : boleh jer... 

Si Abang Arif tanya soalan ni dia dah mula emosi sikit, dan cakap saya perlukan mama. Si adik pulak berlagak betul. Saya boleh jer hidup mama takde.. nanti saya dah besar saya boleh masak sendiri. itu jer lah dia fikir, pasal makan..makan..

What is mama's job?


ARIF HAIKAL : kerja tulis kat laptop

ARIF HAKIM : kerja laptop


How old is mama?


ARIF HAIKAL : 34

ARIF HAKIM : 33

Dua-dua jawapan betul. Tahun 2020 ni umur huda memang akan cecah 34 tapi bulan 8 nanti. Sekrang masih umur 33 tahun..hehe

What is mama's favorite color?


ARIF HAIKAL : pink

ARIF HAKIM : purple

hmm, actually warna favourite mama adalah putih!

How much do you love mama?


ARIF HAIKAL : 1 Zilion

ARIF HAKIM : 20 ribu 20..  

Thank you for loving me that much sons!

What do you want to give mama when you grow up?


ARIF HAIKAL :  Laptop baru

ARIF HAKIM : Nasi, seaweed.. nak suh mama wat sushi!

Lagi sekali..si adik masih fikir pasal makanan jer. Takpe lah anak-anak. Dah besar nanti pandai2 korang nak beli apa. mama tak expect apa2 pun. Mama just nak doa korang jer. Doakan mama masuk syurga dan Allah ampunkan dosa-dosa mama yer!

Copy, paste and see what your child/children say/s!

You will be surprised how much your kids pay attention to you.


No comments