Resepi Mix Kentang Sosej

Hujung minggu ni, mood rajin sikit nak masuk dapur. Sebenar dah lama beli bahan untuk buat Mix Kentang Sosej ni. Kelmarin baru berkesempatan nak buat. Resepi asal kredit to sahabat di UIA. Sesiapa yang sama batch dengan huda mesti tahu sangat kesedapan rasa Mix Kentang Sosej ni. Huda siap kenalkan pada family kat kampung menu ni, memang semua orang suka. Buat menu makan time gathering,menu jamuan marhaban kampung dan juda adik huda siap buat bisnes jual Mix Kentang Sosej ni.






Resepi Mix Kentang Sosej. - Inspired by Shaffix



Bahan-Bahan

  • 10 biji kentang saiz sederhana
  • 1 labu bawang holland
  • 3 biji telur
  • 5 batang sosej



Cara-Cara


  • Kupas kentang dan potong kentang bentuk jejari 
  • Potong bawang menjadi bentuk dadu

  • Hiris sosej 
  • Goreng Kentang sehingga masak dan garing. Kemudian toskan minyak

  • Tumis bawang sehingga naik bau
  • Masukkan sosej dan goreng seketika 
  • Masukkan telur dan hancurkan telur
  • Masukkan kentang yang sudah di goreng tadi
  • Adun sebati. 
  • Tambah satu sudu teh mixed herbs dan black pepper. 
  • Angkat dan hidangkan bersama sos dan mayonaise

Alhamdulillah, ini lah menu dinner kami. Syukur anak-anak dan suami makan sampai kenyang dan diorang suka. Sedap! 


21 comments:

  1. wah macam best..buat bf dan lunch ni.

    ReplyDelete
  2. Wahhh sedap ni.. Buat mnum petang pun sedap kan.. Anak yg 1st tu mesti suka.. Sebab dia suka gila makan kentang

    ReplyDelete
  3. Boleh cuba ni nanti, senang sangat nak buat..mesti sedap kan...

    ReplyDelete
  4. yeay terima kasih kongsi resepi. boleh cuba ^_^

    ReplyDelete
  5. anak anak akak memang suka betul kentang goreng ni, bolehla cuba resepi ni nanti, teringat cuti sekolah aritu, siap diorang rebus kentang campur tepung dan jadilah french fries home made ;)

    ReplyDelete
  6. Wahh senang je resepi ni. Boleh la ena buat nanti. Mesti bertambah anak makansbb die gila sosej n kentang.

    ReplyDelete
  7. nampak sedap...ni memang makanan fav anak2...kalau depa makan kejap jer licin

    ReplyDelete
  8. senang sangat nak buat resipi ni, nampak sedap pulak tu. Thanks share resipi, nanti boleh buat & makan dengan family

    ReplyDelete
  9. Wow!!!!!! Sedap nyer! Tetiba rasa nak try buat juga. Thank you for sharing your recipe.

    ReplyDelete
  10. resepi simple, tapi kalau makan ni confirm tak berhentilah. lagi time tgok movie kan, haha tak perasan eh dah habis. haha

    ReplyDelete
  11. bahan semua ada, bolehlah zul cuba resepi ni esok. dah lama tak tunjuk bakat dekat dapur ni

    ReplyDelete
  12. Kalau sis buat kat rumah ni..nampak gayanya kentang je yg tinggal, sausage dia hilang awal2..hehehe

    ReplyDelete
  13. Sedap dan sangat simple. Bolehlah buat nanti dkt rumah. Nak kena cari barang2 ni cepat2 :)

    ReplyDelete
  14. Simple je resepi dia. Bolehla cuba nanti. Thank you share

    ReplyDelete
  15. wah, menarik ni. Tapi kalau kentang tu ganti dengan fries boleh ke? ke kena guna kentang jugak baru sedap? Maklum la rumah bujang ni jenjarang ada stok kentang. hehe

    ReplyDelete
  16. sedapnya. senang je resepi ni, semua bahan2 rasanya ada kat dapur tu. boleh la makan sambil tengok tv

    ReplyDelete
  17. Mudah je nak buat. Bahan dah ada. Tunggu masa nak masuk dapur je. Nanti share resepi lagi tau. Suka ikut resepi mudah kat sini

    ReplyDelete
  18. Nak buat juga lah nanti! Nmpk sedap & senang! Yumms!

    ReplyDelete
  19. Buat kunyah2 time boring best jugak ni. Menu tengok movie pun best. Aaaaaaa ni yg nak kena beli sosej ni. Terliur makyong tengok!

    ReplyDelete
  20. fav ni. best kalau jadikan sebagai side dish. resepi senang plak tu. terima kasih ye! lepas ni share la lagi resepi best

    ReplyDelete
  21. ni kalau buat ni mesti budak-budak suka. biasa kalau paling malas pun goreng kentang je budak2 dah seronok. btw tq share.

    ReplyDelete