Pengalaman Menginap di Homestay Arissa Suria Jaya Shah Alam | The Arifs tak nak balik!

Hye korang kalau travel suka menginap di homestay atau hotel? Pengalaman huda yang sudah beberapa kali menempah penginapan homestay melalui aplikasi Airbnb , huda memang lebih suka bawa anak-anak bercuti di homestay yang lengkap serba serbi , dan paling best harga murah, tapi feeling-feeling macam dok kat suite bilik hotel.


Pengalaman Menginap di Homestay Arissa di Padang Jawa 


Minggu lepas, huda luangkan masa bercuti bawa The Arifs bercuti sambil tu huda ada urusan kerja di area Padang Jawa. Lokasi penginapan kami adalah di Homestay Arissa yang terletak di Suria Jaya Condo.



Lokasi yang strategik berhampiran dengan pelbagai tarikan menarik dan kemudahan lain.  Homestay ini juga berdekatan dengan kemudahan pengangkutan awam iaitu KTM Padang Jawa ( walking distance )
View dari homestay waktu jam siang

 View dari homestay waktu jam malam

Homestay Arissa Suria Jaya adalah studio type homestay yang di lengkap dengan 2 buah bilik air. Ia juga di kawal 24 jam oleh sekuriti dan untuk masuk ke dalam homestay perlukan akses kad. Homestay ini terletak di atas  Suria Jaya Mall di Seksyen 16 Shah Alam. Ia juga mudah di akses ke Uitm Shah Alam, Shopping center di Seksyen 7 (Jakel), I-city Shah Alam and Central I-city Shah Alam. 

Ruang bilik tidur dan ruang tamu di bahagikan dengan langsir. 

Terdapat playstation di homestay. The Arifs paling suka stay di sini sebab boleh main game.

Lengkap dengan meja makan dan peti sejuk.

Studio type homestay yang luas dan selesa.

Kemudahan di dalam Homestay  Arissa Suria Jaya Shah Alam

  • Queen bed size (1 set of Goodnite Mattress) 
  • Curtain to separate bed and hall 
  • Kitchen 
  • Sofa set 
  • TV with Malaysian channel 
  • Iron and iron board 
  • Dining table 
  • Water filter 
  • 1 air conditioner in hall 
  • Trolley 
  • Microwave 
  • Rice cooker 
  • Refrigerator 
  • 2 bathroom with toilet seat 
  • Floor Mattress and extra pillow 
  • Water Heater 
  • Pocket Wifi (Limited use) 
  • Basket for laundry 
  • Sejadah and Telekung 
  • Towel (2 pcs) 
Ruangan dapur yang lengkap dengan perkakas. Mudah untuk makan dan memasak masakan simple2 di homestay. 

Kemudahan di dalam bangunan Homestay  Arissa Suria Jaya Shah Alam

 Terdapat kemudahan kolam renang kanak-kanak dan dewasa, playground, alatan senaman outdoor dan juga gym. 


Suria Jaya Mall shop: 

  • Mydin Hypermarket 
  • 7 Eleven (24 hours) 
  • MR DIY (All you need for home use and hardware) 
  • Saloon unisex 
  • Barber shop 
  • Restaurant 
  • Clothing stores 
  • ATM (MEPS) 
  • Shoes store (XES) 
  • Surau 
  • Homeophaty Clinic 
  • Laundry (24 hours) - self services and have provide services for iron with extra charge 
  • Handphone Repair Shop 
  • Kids Clothing Store 
  • Maternity Clothing Store 
  • Car wash 
  • Wedding and Bridal Store 

Owh ya, pada setiap jumaat terdapat pasar malam berhampiran dengan lokasi homestay ini. Namun huda tidak berkesempatan nak pergi, maybe masa akan datang. 

Setelah menginap 2 hari 1 malam di sini, The Arifs macam tak nak balik. Diorang sangat suka menginap di sini, dan sebelum check out siap request untuk repeat menginap di sini semula. Hehe..inshaAllah, di masa akan datang jika ada urusan sekitar Padang Jawa, Homestay Arissa ni pasti menjadi pilihan utama.


Harga & Cara Tempahan Homestay Arissa Suria Jaya



Harga homestay ini serendah RM100 sahaja untuk 1 malam. Sangat berbaloi dengan kemudahan yang tersedia.

Tempahan boleh di buat terus melalui aplikasi Airbnb .
p/s : Belum ada akaun airbnb ? Daftar di SINI dan dapatkan kredit RM 165 percuma!
      


Follow facebook Homestay Arissa
https://www.facebook.com/homestayarissashahalam

15 comments:

  1. Kak min kurang arif bab homestay area lembah klang sbb mmg stay sini so bila baca artikel ni baru tau. Bagus la, atleast kalo sedara mara dtg umah n tak muat umah leh suggest ddk homestay

    ReplyDelete
  2. Kalau duk homestay macam ni, dengan ada poolnya dan taman, memanglah budak tak nak balik. Dah macam duduk rumah sendiri kan..
    Next time dtg Shah Alam leh try stay sini...

    ReplyDelete
  3. RM100 semalam? Murah tu sebab kelengkapan dia complete - dah la dekat dengan pelbagai kemudahan. Kalau Rawlins pun mesti taknak balik kot haha

    ReplyDelete
  4. Cantek sgt tempat ni. Sesuai sangat kalau org nak turun vacation area shah alam dan klang valley

    ReplyDelete
  5. Wahh...cantiknya view dari homestay tu kak huda. Siap ada PS lagi... ni bukan budak budak saja yang suka ni. Hehehehe... Pernah pergi 1 kali je Shah Alam... Huhu... rindu la pula.

    ReplyDelete
  6. Nampak selesa dan banyak fasiliti. View pun lawa jugak. Deco pun nampak minimal but semua lengkap.

    ReplyDelete
  7. Ehhh berbaloi nya.. siap ada playstation ...1st time dgr ni... swimming pool pun nmpk menarik... jarak ke Icity pun tak la jauh sgt... boleh la try stay sini nnt... thanks sis share.

    ReplyDelete
  8. wa hanya RM 100 per night? That's so cheap. I like that they provide playstation in the homestay

    ReplyDelete
  9. Bagi mrk yg tinggal jauh dab mahu melawat i City di shah alam contohnya bolelah menempsh di sini...

    ReplyDelete
  10. Seronok stay sini. Kawan ada beli rumah sebelah situ juga. Kalau dengan harga RM100 not bad lah semua ada. Boleh pergi pasar malam Padang Jawa pun seronok nanti.

    ReplyDelete
  11. Thank for info Kak Huda, ramai kawan zul bertanya pasal homestay area Shah Alam untuk mereka datang konvo nanti. Boleh lah inform mereka pasal homestay ni, nampak selesa sangat.

    ReplyDelete
  12. murah juga tu dengan harga tu dapat kelengkapan dan servis sebegitu. selesa juga nampaknya

    ReplyDelete
  13. Uittt murahnya..semalam rm100 je. Dah lah murah, nampak cantik serta byk kemudahan yg disediakan. Sesekali nak merasa angin lain..boleh le ke sini

    ReplyDelete
  14. Wahh... Menarik laaa lokasi dia. Rumah pun nampak selesa

    ReplyDelete
  15. Rumah nampak sangat homely...boleh saje-saje bawah anak dan tinggal

    ReplyDelete