Honestly, huda bukanlah wanita yang suka make up bila keluar rumah. Cukup sekadar lip balm dan bedak sahaja. Tapi kadang-kala tengok orang lain make up cantik teringin la juga. Jadi huda pun pasang wishlist nak beli bahan-bahan make up untuk tahun 2019 ni. At least bila huda pergi event, food review atau review hotel nampak cantik lah sikit kan. Encik suami memang tak gemar huda make up, dia lebih suka natural beauty.


Alhamdulillah, baru pasang wishlist nak barang-barang make up, sekali sampai satu kotak dari ALTHEA dua minggu lepas. Rezeki sangat-sangat sebab huda dapat Make Up Box ALTHEA. Jom tengok video unboxing di bawah , betapa bestnya dapat macam-macam barang make up jenama ALTHEA.

UNBOXING ALTHEA MAKE UP BOX





Simple Nude Make Up 

Nude Make Up adalah Make Up look favourite huda. Kena dengan personaliti diri huda yang suka simple.

" Less is More" 

Apa itu Nude Make Up?

Simplifying your makeup color palette, using neutral colors that match your skin perfectly and covering imperfections without looking made up. With this look, eyes and lips take center stage, but in a subtle way, perhaps with a hint of shimmer.

Simple Nude Make Up Tutorial Dengan ALTHEA Make Up

Jom huda kongsikan langkah demi langkah untuk dapatkan Simple Nude Make Up look dengan menggunakan bahan Make Up Althea.

1) Lembabkan kulit wajah terlebih dahulu sebelum menggunakan Make Up. Ia memastikan bahan Make Up yang kita nak guna dapat di blend dengan sempurna dengan kulit wajah. Cara terbaik untuk lembabkan kulit wajah boleh gunakan serum. Kemudian gunakan  Althea Skin Relief Spot Film Gel  ini untuk cover jerawat atau scar di wajah.








2) Eyebrow atau kening adalah part pertama yang huda buat. Kemaskan kening dengan brush kemudian gunakan concealer. Untuk lukis kening ni huda guna kan concealer Althea Flawless Creamy Concealer - code Ginger




3) Eyeshadow pula huda gunakan Eye Pallate Sunrise and Moonrise BCL x A. 
First huda gunakan warna pertama untuk cover seluruh kelopak mata
Kemudian pilih warna kedua, dan sapu di bahagian atas kelopak mata sehingga ke kening.
Kemudian pilih warna pertama tadi dan ratakan di penghujung mata kiri dan kanan.





4) Gunakan Althea Spotlight Eye Glitter dengan lukis garis halus di bahagian antara kelopak mata dan bulu mata.



5) Gunakan Mascara untuk melentikkan bulu mata dan menyerlahkan Make Up. ( Huda skip part ni, sebab tak suka guna mascara)

6) Sapu rata foundation yang mengikut warna tona kulit wajah. ( Huda pun skip part ni, sebab rasa next step dah boleh cover wajah jadi flawless) 

7) Gunakan concealer dan sapu mengikut lorekan di bawah. Huda menggunakan concealerAlthea Flawless Creamy Concealer - code Vanilla untuk dahi , pipi dan garisan hidung hingga ke dagu. Kemudian gunakan Althea Flawless Creamy Concealer - code Mocha untuk shading di bahagian tepi hidung dan juga bawah tulang pipi. Ratakan sempurna dengan beauty blender.



8) Untuk blusher, guna kan Althea Watercolor Cream Tint warna peach plum. Titikkan sedikit di atas tulang pipi. Kemudian ratakan sempurna.



9) Untuk hasilkan kesan "shimmer" sapukan sedikit glitter Eye Pallate Sunrise and Moonrise BCL x A.  Gunakan  yang warna bronze ini kemudian sapu atas bibir, hidung dan atas tulang pipi.





10)  Akhir sekali , gunakan teknik korean gradient atau ombre. Huda gunakan Althea Watercolor Cream Tint code peach plum dan juga maroon cream. Sangat jimat yer lip tint sebab hanya perlu letak sedikit sahaja di bibir dan ratakan.  Sapukan juga concealer pada akhir sekali untuk kesan ombre yang lebih cun.



Ini hasilnya lepas hampir setengah jam duduk depan meja Make Up,hehe....
Beza sebelum dan selepas...



Simple jer kan? Its so me!

Review huda tentang ALTHEA Make Up

Sangat-sangat suka dengan semua produk ALTHEA Make Up ni. Perfectly blend dengan kulit wajah dan juga huda paling suka , produk make up jenama Althea ni sangatlah mudah dicuci. Berbaloi sangat tau korang beli dah la harga sangat affordable!

Jom terjah website Althea sekarang dan jom kita serikan wajah , serlah kecantikan dan tingkatkan keyakinan diri dengan ALTHEA Make Up.

Website : http://my.althea.kr/

Facebook : http://www.facebook.com/altheamalaysia
Instagram : http://www.instagram.com/altheakorea
Youtube : http://www.youtube.com/c/AltheaKoreaTV
Blog : http://blog.althea.kr/