Apakah Bentuk Bumi yang Sebenar? Ini Jawapan Angkasawan Negara

Korang tahu tak isu yang hangat tentang Suhaimi Saad cabar angkawasan Negara Pertama , Dr Sheikh Muszaphar Shukor membuktikan tentang bentuk bumi yang sebenar. 
Hari ini di laman Instagram beliau, Dr Sheikh Muszaphar berkongsi pengalaman beliau ketika berada di angkasa sekaligus membidas cabaran Suhaimi Saad itu.



" Pic - Is the Earth flat ?


Hati ini terdetik untuk menjawab desas desus mengenai persoalan di atas ...
Sebagai Angkasawan Islam yang ke 9 menerokai angkasa lepas , adalah menjadi tanggungjawab untuk diri ini menceritakan fakta sebenar ...
Mengelilingi Bumi sebanyak 16 kali sehari 
Setiap 45 minit matahari terbit dan terbenam 
Mengelilingi Orbit dengan kelajuan 27000km/hr
Laungan Azan kedengaran seketika 
Bibir terkumat kamit terpegun dengan kebesaran Illahi
Melihat Bumi dengan mata sendiri 
Degupan jantung berhenti seketika 
Meremang Bulu Roma 
Mata tidak terkebil 
Melihat Kebesaran Maha Pencipta 
Amat sukar untuk digambarkan suasana di angkasalepas ...
Bergetar jiwa sepanjang 12 hari di sana 
MasyaAllah ...SubhanAllah ...
And the Earth is spherical in shape .
Geosphere to be exact .
Squashed at the poles and bulged at the Equator .
Not like a ball but more to an egg .
Every human being should go to space if given the opportunity .
It changes your perspective on life as a whole .
It makes you a true believer on the Creator
The experience is truly amazing and spectacular.
It’s hard to change the minds of the flat-Earth believers 
But here I am sharing you my experience of what I have seen .
In the name of Allah it comes from my heart
Salam Jumaat Everyone ...
Semoga mendapat Barakah semua .
Amiinn ...
Love As Always ...

PS - Just wanted to straighten the facts !"




Korang boleh tengok post di laman instagram beliau di SINI

.
Tiba-tiba rasa nak jadi angkasawan juga.. Teringin nak melihat indahnya ciptaan Allah.
Allahu Akbar...  


1 comment:

  1. hahhaa. lawaklah SS tu nak cabar orang yang berilmu. dia tu belajar tak sampai angkasa, research journal pun tak baca, buat malu malaysia jer.

    ReplyDelete