Cara-cara Detox Badan Untuk Mudah Turun Berat Badan. - Kisah & Cerita Huda

Post Top Ad

Cara-cara Detox Badan Untuk Mudah Turun Berat Badan.

Cara-cara Detox Badan Untuk Mudah Turun Berat Badan.

Share This



Bulan November adalah bulan huda kembali sedar diri tentang kesihatan. Awal tahun hari tu sedar diri dah, lepas tu masuk bulan puasa dan raya sampailah ke bulan Oktober memang lupa diri. Makan sesedap rasa. Bila rasa perut makin buncit dan berat makin naik, badan asyik berangin jer mula lah rasa insaf..

Bila kita nak berubah, Allah akan mudahkan dan tunjukkan jalan. Itu lah yang berlaku. Hari ni huda scroll FB , ternampak satu post dari seorang doktor dan huda sangat suka dengan perkongsian ilmu beliau. Huda tulis di blog ni sebagai panduan dan rujukan huda di masa hadapan. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca blog huda berkaitan ilmu kesihatan tentang Detoxifikasi.

Perkongsian dan idea asal adalah Dr Jue.  Follow Facebook : Dr Jue 




Kenapa perlu Detox?


Untuk membuang bahan-bahan toxin yang tidak sepatutnya ada dalam darah kita contohnya radikal bebas, logam berat, bahan kimia dalam makanan ( perasa, pewarna dan pengawet) yang merupakan bendasing dalam tubuh bahan yang harus disingkirkan melalui proses detox. 

Jom kita buat liver detox dan intestinal cleansing dengan ikut cara -cara berikut selama 4 hari.

Cara-cara Detox Badan Untuk Mudah Turun Berat Badan.  


Bahan- bahan  yang di perlukan :-
  • Apple cider
  • Epsom salt
  • Grapefruits atau Lemon
  • Minyak zaiton

Cara- cara  Detox:-

Hari Pertama dan Hari Kedua

1 Sudu besar Apple cider + 1 gelas air 2 kali sehari ( Fungsi lembutkan saluran usus dan gallbladder) ** tidak sesuai jika anda ada masalah sakit perut

NO FAT DIET ( tak boleh minum susu, makan daging , makan ikan, makanan bergoreng, makanan bersantan, kekacang dan sebarang sumber protein )

Makan makanan sihat  (sayur dan buah - buahan)
Contoh : Celery Juice, Green Apple Juice ( Jus yang berwarna hijau )
Boleh ambil sedikit sahaja kuantiti karbohidrat yang rendah glisemik index.


Hari Ketiga

8.00 pagi :  Sarapan pagi TANPA LEMAK (sayur- sayuran dan buah-buahan)

2.00 petang :  campurkan 3 cawan air + 4 sudu besar Epsom Salt (masuk
Peti sejuk. (bahagikan kepada  4 CAWAN)
** rasa pahit , better minum guna straw 




6.00 petang : minum 1/4 cawan bancuhan Epsom salt

8.00 malam : minum lagi 1/4 cawan bancuhan Epsom Salt (jangan makan
apa-apa )

9.45 malam :  Campurkan ½ cawan grapefruit atau lemon dengan ½ cawan
Minyak zaiton.

10.00 malam :  Minum bancuhan lemon + minyak zaiton

** lepas minum terus tidur. Jika tidur lewat boleh minum sebelum tidur.

Hari Keempat

6.00 pagi :  Minum minum 1/4 cawan bancuhan Epsom Salt (jangan makan
apa- apa lagi)

8.00 pagi :  Minum baki 1/4 cawan terakhir bancuhan Epsom Salt

** selepas ni akan alami induce diarrhea

10.00 pagi : Minum Jus Buah-buahan dan  makan sepotong buah segar

11.30 pagi : Mula makan makanan ringan tanpa lemak/daging

Kesan selepas hari keempat 
Pada sebelah petang anda akan buang air dan mengeluarkan batu-batu dari hempedu.
Pada sebelah malam anda akan merasa segar dan muda semula.
Selamat mencuba!

InshaAllah, dengan usaha kita buat detox ini ia boleh merawat leaky gut syndrom dan membersihkan usus dan detox organ hati. Ia boleh pastikan misi kuruskan badan dapat dicapai selepas sistem penghadaman sudah dibersihkan.

Digalakkan buat detox ni setiap bulan.  Boleh bersihkan hati, badan pun mudah nak kurus, awet muda dan elakkan jeragat di wajah. InshaAllah badan kita akan sukar nak dapat sakit dengan izin Allah. 

Boleh tonton video penuh perkongsian Dr Jue di SINI . Terima kasih Dr. Jue kongsi ilmu ni, semoga bermanfaat untuk kita semua. Jom Detox!! Refresh diri sebelum 2018 melabuhkan tirainya..

20 comments:

  1. harus kene cuba ni, takut nak cari barang-barang ni susah nak jumpa je kan

    ReplyDelete
  2. nice of you sharing this tips to all of us. will try this someday!

    ReplyDelete
  3. Ya memang betul kalau kita detox dulu baru senang nak turunkan berat badan..bagus Epsom Salt ni utk detox rupanya

    ReplyDelete
  4. really need to detox on and off.. great tips... thanks for sharing ur precious knowledge about detoxing

    ReplyDelete
  5. Memang bagus tips ni...thanks for sharing..boleh cuba nanti cuma bahan- bahan tu la..harap2 senang nak cari...

    ReplyDelete
  6. Baru lepas habis pantang ni. Memang ada plan untuk detox badan dan eat clean. Boleh try lah nanti

    ReplyDelete
  7. Boleh la try petua ni. I memang tengah gigih nak detox badan yang makin membulat ni. Bahan pun mudah je. Tapi kan...nak buat ni tak mudah tau...isk isk isk

    ReplyDelete
  8. Alamak nampak gaya macam kita jer kena amalkan Detox ini hehehe sebab berat badan kita pun dah naik sejak kuat makan ni wakakaka ok lah nanti kita cuba yer...

    ReplyDelete
  9. Auni detox badan dengan dialisis je. Kita sakit tak boleh nak ambil itu ini sangat. Tapi tips ni bagus kan untuk orang normal nak berdetox. Badan sihat.

    ReplyDelete
  10. Kinah pun baru berjinak-jinak dengan detox ni. Iyelah kita selama ni asyik makan itu ini sampai tak sedar ada banyak toksin yang boleh mengakibatkan kita mendapat penyakit. Moga terus istiqomah la berdetox ni. Nice sharing

    ReplyDelete
  11. Goodluck ye. hehe emi suka tengok kawan2 yg ada effort untuk jaga badan macam ni. detox memang bagus utk badan kita pun.

    ReplyDelete
  12. Nice sharing! Detox badan ni memang bagus untuk dalaman yang lebih sihat. Bagus Huda ada kesedaran camni. Nad je tak mulakan lagi detox ni eheh.

    ReplyDelete
  13. jujurnya, saya belum pernah menggunakan detox or whatsoever ! saya cuma risau salah beli product. :)

    ReplyDelete
  14. Ya Allah sis, sebenarnya banyak cara nak detox tapi ikut kerajinan haritu I buat jeruk mangga guna apple cider memang satu hari dok mebuang sampai kempis perut tapi I harap sanagt lemak yang tersembunyi pun keluar sekali ahhahaaa

    ReplyDelete
  15. Nak cuba berDetox tapi malasnya hai nak prepare tu semua. Banyak kali dah baca pengalaman orang yg buat berdetox ni. Senang turun berat badan selepas tu

    ReplyDelete
  16. Ok nak cuba jugak la..bahan2 semua ada.epsom salt tu selalh buat letak dekat pokok n rendam kaki ja..hahahah

    ReplyDelete
  17. Hey good, sekarang memang tengah amalkan eatclean. Wahh ni bagus bleh amalkan dan bantu lagi cepat penurunan badan

    ReplyDelete
  18. yup detox memng bagus untuk badan.kena rajin buat air detox..sebenarnya senang je..tapi tu la rajin tak rajinla..

    ReplyDelete
  19. Haha. Samalh kejap aje insofnyeer. Tapi kita macam tak mampu je nak buat. Kami jenis cepat lapar, tapi nak juga detox benda2 dalam badan ni. Buat cara yang simple2 je la..tapi takut tak berkesan pula.

    ReplyDelete
  20. Wah..kena try la buat ni hahahah mana tau senang lagi nak turun berat badan. Pas ni nak possing pun senang bila dah kurus hahaha

    ReplyDelete

Post Bottom Ad

Pages