Bulan November adalah bulan huda kembali sedar diri tentang kesihatan. Awal tahun hari tu sedar diri dah, lepas tu masuk bulan puasa dan raya sampailah ke bulan Oktober memang lupa diri. Makan sesedap rasa. Bila rasa perut makin buncit dan berat makin naik, badan asyik berangin jer mula lah rasa insaf..

Bila kita nak berubah, Allah akan mudahkan dan tunjukkan jalan. Itu lah yang berlaku. Hari ni huda scroll FB , ternampak satu post dari seorang doktor dan huda sangat suka dengan perkongsian ilmu beliau. Huda tulis di blog ni sebagai panduan dan rujukan huda di masa hadapan. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca blog huda berkaitan ilmu kesihatan tentang Detoxifikasi.

Perkongsian dan idea asal adalah Dr Jue.  Follow Facebook : Dr Jue 




Kenapa perlu Detox?


Untuk membuang bahan-bahan toxin yang tidak sepatutnya ada dalam darah kita contohnya radikal bebas, logam berat, bahan kimia dalam makanan ( perasa, pewarna dan pengawet) yang merupakan bendasing dalam tubuh bahan yang harus disingkirkan melalui proses detox. 

Jom kita buat liver detox dan intestinal cleansing dengan ikut cara -cara berikut selama 4 hari.

Cara-cara Detox Badan Untuk Mudah Turun Berat Badan.  


Bahan- bahan  yang di perlukan :-
  • Apple cider
  • Epsom salt
  • Grapefruits atau Lemon
  • Minyak zaiton

Cara- cara  Detox:-

Hari Pertama dan Hari Kedua

1 Sudu besar Apple cider + 1 gelas air 2 kali sehari ( Fungsi lembutkan saluran usus dan gallbladder) ** tidak sesuai jika anda ada masalah sakit perut

NO FAT DIET ( tak boleh minum susu, makan daging , makan ikan, makanan bergoreng, makanan bersantan, kekacang dan sebarang sumber protein )

Makan makanan sihat  (sayur dan buah - buahan)
Contoh : Celery Juice, Green Apple Juice ( Jus yang berwarna hijau )
Boleh ambil sedikit sahaja kuantiti karbohidrat yang rendah glisemik index.


Hari Ketiga

8.00 pagi :  Sarapan pagi TANPA LEMAK (sayur- sayuran dan buah-buahan)

2.00 petang :  campurkan 3 cawan air + 4 sudu besar Epsom Salt (masuk
Peti sejuk. (bahagikan kepada  4 CAWAN)
** rasa pahit , better minum guna straw 




6.00 petang : minum 1/4 cawan bancuhan Epsom salt

8.00 malam : minum lagi 1/4 cawan bancuhan Epsom Salt (jangan makan
apa-apa )

9.45 malam :  Campurkan ½ cawan grapefruit atau lemon dengan ½ cawan
Minyak zaiton.

10.00 malam :  Minum bancuhan lemon + minyak zaiton

** lepas minum terus tidur. Jika tidur lewat boleh minum sebelum tidur.

Hari Keempat

6.00 pagi :  Minum minum 1/4 cawan bancuhan Epsom Salt (jangan makan
apa- apa lagi)

8.00 pagi :  Minum baki 1/4 cawan terakhir bancuhan Epsom Salt

** selepas ni akan alami induce diarrhea

10.00 pagi : Minum Jus Buah-buahan dan  makan sepotong buah segar

11.30 pagi : Mula makan makanan ringan tanpa lemak/daging

Kesan selepas hari keempat 
Pada sebelah petang anda akan buang air dan mengeluarkan batu-batu dari hempedu.
Pada sebelah malam anda akan merasa segar dan muda semula.
Selamat mencuba!

InshaAllah, dengan usaha kita buat detox ini ia boleh merawat leaky gut syndrom dan membersihkan usus dan detox organ hati. Ia boleh pastikan misi kuruskan badan dapat dicapai selepas sistem penghadaman sudah dibersihkan.

Digalakkan buat detox ni setiap bulan.  Boleh bersihkan hati, badan pun mudah nak kurus, awet muda dan elakkan jeragat di wajah. InshaAllah badan kita akan sukar nak dapat sakit dengan izin Allah. 

Boleh tonton video penuh perkongsian Dr Jue di SINI . Terima kasih Dr. Jue kongsi ilmu ni, semoga bermanfaat untuk kita semua. Jom Detox!! Refresh diri sebelum 2018 melabuhkan tirainya..