Hukum Qadha' Puasa Ramadan sekali dengan Puasa 6 Syawal - Kisah & Cerita Huda

Post Top Ad

Hukum Qadha' Puasa Ramadan sekali dengan Puasa 6 Syawal

Hukum Qadha' Puasa Ramadan sekali dengan Puasa 6 Syawal

Share This
Assalamualaikum. Salam 12 Syawal. Cepat jer kan dah masuk 12 syawal, korang dah start puasa enam ke ada yang dah habis puasa enam?

Huda baru start bermula hari ahad lepas. target nak straight puasa enam hari berturut-turut, tapi hari ini ada open house raya pula di sekolah Arif. Tak best pulak mama tak raikan bersama anak mama sorang tu. Alhamdulillah, 2 hari dah settle, lagi 4 ,InshaAllah.

Ok nak cerita pasal hukum boleh ke gabungkan qadha' puasa ramadan yang lepas dengan puasa sunat enam syawal. 

Ada khilaf para ulamak dalam menetapkan hukum tentang isu ini. Jom kita sama-sama kongsi ilmu.. 


Berdasarkan infografik di atas, Mufti Wilayah Persekutuan cenderung kepada pandangan ulamak yang membenarkan puasa qadha' Ramadan dan puasa sunat 6 Syawal di gabungkan sekali. Jadi huda ikut pandangan dari Mufti ini. Boleh puasa enam dan qadha' puasa sekali dengan yakin. Alhamdulillah. Kita sebagai hamba Allah, laksanakan ibadat seperti yang di tuntut oleh agama, bab pahala itu hak Allah. Yang penting kita ikhlas dalam beramal. Semoga segala amal ibadat kita di terima Allah dan murah rezeki kita di akhirat kelak dengan rahmat dan nikmat syurga. InshaAllah.... 

3 comments:

  1. jemput singgah entry terkini ejulz

    https://ejulz.blogspot.com/2018/06/nak-cari-sponsor-segmen.html

    ReplyDelete
  2. good sharing huda!selamat hari raya!

    ReplyDelete

Post Bottom Ad

Pages